Varför köper folk fortfarande sönderavlade hundar?

Tar du fram en bok om hundar som publicerades för 50 år sedan så kan du knappt känna igen vissa hundraser. Vi människor har avlat så fruktansvärt mycket på speciella egenskaper hos hundarna att dessa hundar lider varje dag. Ta mopsen till exempel, deras nos är så intryckt idag att de inte kan andas normalt. Det är knappast en slump att de snarkar och har tungan ute, de kan inte andas genom näsan så de måste andas genom munnen. Detta resulterar inte bara i dålig kondition och övervikt utan ökar också risken för ögonskador (eftersom nosen är så kort) och att de lätt kan drabbas av värmeslag. 
 
Sedan som finns det fler exempel som är ännu värre. Varannan Cavalier king charles spaniel har numera för små kranier för sina hjärnor vilket resulterat i att forskare vill sluta avla på rasen eftersom att den inte går att rädda. Sedan så kan vi ju inte missa Schäfern, deras ryggar är helt förstörda.
 
Titta på denna videon så kommer ni förstå vad jag menar:
 
Hur kan ni fortsätta köpa hundar som uppenbarligen kommer ha problem hela livet? Jag skulle jätte gärna vilja ha en Kin Charles spaniel eftersom de har ett sådant underbart temprament men eftersom att de har en hemsk sjukdom i generna så gör jag inte det.
 
Min tanke är att skaffa en cocker spaniel eftersom att det är rasen jag växt upp med (vi har haft 4) men de har också problem. Vår första hade problem med huden för att den hängde ner i ögonen så han fick genom gå flera operationer för det. Tyvärr har det inte blivit bättre sedan dess utan vi hade väldig tur, speciellt med vår sista som var väldigt nätt och otroligt vacker. Det kommer dröja ett par år innan jag skaffar en egen hund men när jag väl gör det så kommer jag vara noggrann med vilken jag köper. Vill man vara en bra hundägare så måste man se förbi sina egna önskningar och kolla på fler än en ras. Jag vet att det är lätt att snöa in sig på en specifik ras eftersom jag har velat ha en cocker spaniel sedan vår Clara dog 2009. Jag har alltid växt upp med cockrar och jag kan fortfarande tycka det känns konstigt att vi inte har någon längre även fast vi har andra hundar. Om jag väl köper en cocker så kommer jag kolla super noga både på kenneln och på föräldrarna. Att hitta en nätt cocker idag är svårt eftersom att de har blivit väldigt tunga och klumpiga. Jag vill inte ha en hund som inte kan röra sig och troligtvis kommer få problem med leder onödigt tidigt. Hittar jag ingen som möter mina principer så kommer jag inte att köpa någon, så enkelt är det. 
 
Det känns otroligt fel att köpa en viss hund bara för att man tycker den är vacker. De flesta hundraserna idag är "sönderavlade vrak" som aftonbladet så fint uttrycker det. 

Äntligen förstår jag varför jag är som jag är

Jag är en introvert person. Av en slump trillade jag in på en youtube video om myter kring introverta personer. När de i början förklarade vad en introvert person var så klickade det till i mitt huvud direkt, det är ju mig de pratar om! 
 
Det finns en skala mellan introvert och extrovert, de allra flesta är någonstans i mitten, många är mest extroverta och en del är som jag: introverta. I dagens samhälle ska man vara extrovert, det vill säga utåtriktad och social, inte tystlåten och fåordig. Hur många platsannonser har ni sett där det står: "Tystlåten och inåtvänd arbetare sökes"? Jag har i alla fall inte sett en enda. 
 
Många missuppfattar introverat personer som tråkiga och blyga vilket inte alls behöver vara sant. Jag är till exempel inte alls speciellt blyg men jag tänker alltid innan jag talar och tycker om att spendera tid med mig själv. Endel får panik över att vara ensam hemma, jag har alltid älskat den tiden för mig själv. De flesta tycker om att gå ut och festa, umgås med många människor, men jag blir bara otroligt trött av att umgås i stora grupper. Många hämtar energi från andra människor, jag hämtar energi från en bok. Det finns många skillnader mellan extroverta och introverta, det är olika från person till person. Jag personligen passar in i den introverta mallen till punkt och pricka.
 
Vad som är viktigt att komma ihåg är att introverta kan vara precis lika sociala som alla andra men det tar jätte mycket energi, är inte vad personen trivs med och mår bra av.
 
Nu när man har informationen så har man mer förståelse varför ens liv ser ut som det gör. Plötsligt förstår jag att det faktiskt inte är något fel på mig utan att jag bara inte har samma sorts personlighet som alla andra. Jag föredrar att umgås med en person i taget, något som ingen annan jag känner (förutom mamma kanske) gör. Nu har jag i alla fall insett att jag måste sluta försöka passa in i den extroverta mallen eftersom att den aldrig kommer att passa. 
 
Jag tänkte läsa "Introvert: den tysta revolutionen" av Linus Jonkman för att få mer information kring ämnet, ett litet tips om någon mer skulle vara intresserad.

-

Nya questbars kom på posten idag! Det blev en ny smak som var supergod, dock inte lika god som cookies and cream...
 
Min dag började med att kliva upp extra tidigt eftersom att de skulle stänga av vattnet ett par timmar på morgonen. Kaffet är ju mitt guld på morgonen så det vara bara att pallra sig upp och börja dagen. Städade lite efter det, något som man behöver göra varje dag när man bor på en liten yta som jag. Därefter blev det plugg, ett mag-pass på gymmet och lite mer plugg innan jag lagade ett par matlådor. Kan ju säga att jag verkligen drar mig för magpassen, tycker att dom är så jäkla tråkiga! Hoppas jag tycker dom är roliga fram över men just nu så är dom döden varje vecka, haha. Imorgon blir det ett ben-pass vilket är min favorit så det ser jag fram emot desto mer.